Online Marketeer

De enige goede reden voor een daling van bezoekers op Google Analytics : spamfilters

Published 3 years ago in Google Analytics - 0 Comments
Google analytics spam

Ben je uitzinnig gelukkig omdat je een grote stijging ziet in het aantal bezoekers van je website? Kraai dan niet te vlug victorie. De laatste maanden is de hoeveelheid spam die Google Analytics accounts vervuilen enorm gestegen. Grote kans dat als er grote pieken in de bezoekers te zien zijn op jouw account, ook jij slachtoffer bent geworden van spam. Helaas is de data die je dan te zien krijgt een vertekend beeld van de werkelijkheid.

Hoe herken je die spam?

Nadat je gemerkt hebt dat het aantal bezoekers behoorlijk is gestegen ga je waarschijnlijk op zoek naar van waar deze bezoekers komen. Wanneer je dan kijkt bij de kanalen vanwaar de bezoekers komen zal je zien dat er veel bezoekers komen van Referrals en misschien ook wel Direct bezoekers.
Klik je dan op Referrals dan zie je de bron vanwaar deze bezoekers komen. En daar kunnen wel eens heel wat “verdachte” websites staan. Staan er sites tussen in de aard van “floating-share-buttons.com” dan mag je zeker zijn dat er spammers actief zijn.
Verder kunnen grote veranderingen in metrics een signaal zijn dat er spam in je data terecht is gekomen. Denk daarbij aan zeer hoge bounce ratio’s of zeer lage gemiddelde tijd op pagina’s.

Een laatste signaal is (not set) zien bij land, stad en vooral bij de hostnaam.

 

Waarom spammen ze je Google Analytics account?

Je vraagt je misschien af waarom je account vervuild wordt door valse data. En het antwoord is eigenlijk heel simpel: “Traffic”. Door je account te vervuilen hopen de spammers dat je op zoek gaat naar de oorsprong van je bezoekers en die websites zelf ook gaat bezoeken. Zo krijgen deze websites dan weer meer bezoekers en proberen ze op allerlei manieren geld te verdienen aan je bezoek. Dat kan door middel van affiliate marketing, advertentie weergaven, lead generation …


Verschillende soorten spam

Er zijn 2 veelvoorkomende soorten spam. Ten eerste is er Ghost Spam waarbij je moet denken aan bijvoorbeeld floating-share-buttons.com. Ten tweede is er de Crawler Referrer Spam waarbij bijvoorbeeld success-seo.com een veel voorkomende referrer is.

Ghost Spam

Ghost Spam komt het meeste voor. Deze spammers zullen direct je Google Analytics data vervuilen zonder je website ook echt te bezoeken. Dit is een behoorlijk technisch proces maar het komt er op neer dat er data in de Google Analytics Server wordt gestoken via een kanaal dat oorspronkelijk bedoeld was om meerdere data bronnen te kunnen gebruiken in je Google Analytics account.

 

Crawler Referrer Spam

Crawler Referrer Spam is een soort bot dat normaal gebruikt wordt om website te indexeren voor zoekmachines. Zo hebben zoekmachines als Google ook crawlers die websites bezoeken. Alleen hebben de spam crawlers niet zo’n goede bedoelingen als de crawlers van Google.

 

Spam filteren

Gelukkig zijn er ook manieren om je data proper te houden. Behalve tools als Simoahava (http://www.simoahava.com/spamfilter/) kan je ook met behulp van filters fake data in de toekomst vermijden. Met deze filters zal de historische data in je account niet gefilterd worden maar dit kan dan weer opgelost worden door een segment met een filter te maken in je rapporten.